19 dec. 2006

Viktig utredning


När på julafton äter du risgrynsgröt?
frukost
lunch
middag
som ett litet mellanmål...
nattmat
inte alls
annan dag i jul
Free polls from Pollhost.com

E-julkort

Om man inte har hunnit skicka iväg julkort med posten är ju e-kort ett bra alternativ. Jag tycker att det är svårt att hitta fina kort på nätet så det skulle vara kul att få tips på bra sidor! Här är i alla fall mina nuvarande favoriter:

Bild lånad från hipstercards.com

18 dec. 2006

Något äldre julmusik...

Ny julmusik

Morgonpasset i P3 har en jullåtsgala till vilken de har bett ett antal artister att skriva nya jullåtar. Bland dessa utses sedan en vinnare. Vi röstar (vilket man kan göra från och med imorgon) på Timo Räisänens ”Sexteen Merry Christmases” som får många bonuspoäng av oss för klockorna. Lyssna här!


Hos buzz. hittade vi att man kan ladda ner en fin jullåt gratis – ”Christmas reindeer” med The Knife!

17 dec. 2006

Chilinötter

Nu har vi provat en ny sorts egenkryddade nötter med inspiration av ett recept från Icas tidning Buffé. De blev väldigt goda - lite saltare och starkare än de Brända blandade nötter vi provade tidigare och passar därför bättre som glöggtilltugg.

2 tsk chilipulver
1 tsk kajennpeppar
1 tsk kanel
2 msk socker
2 tsk salt
1 äggvita
5 dl cashewnötter


Blanda kryddorna och den lätt uppvispade äggvitan i en bunke och smaka av om det är salt och starkt nog. Blanda i nötterna och bred ut på en bakplåtsklädd plåt. Rosta i 200 grader i ca 15-20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Tändsticksaskar

En enkel och billig liten julklapp att fixa själv är en tändsticksask som man piffar till. Här är en som jag har klistrat en bit av ett gammalt tapetprov på. Vykort med mönster i flock finns ju lite varstans nuförtiden så ett sådant skulle man ju kunna använda istället. Den andra tändsticksasken har fått en bild från en resekatalog. Det blir även fint att limma på något tyg eller kanske ett eget utskrivet foto.

15 dec. 2006

Laxrullar

De här jättegoda rullarna passar bra som ett lite matigare glöggtilltugg eller till vilken fördrink som helst under året. Kanske något för nyårsfesten?

en bit rökt lax (ca 300 gram) skuren i små bitar
200 gram färskost (typ philadelphia)
2 msk finhackad rödlök
ca 1 dl hackad dill (kan vara fryst)
saften av ca 1 klyfta citron
salt
svartpeppar
6-7 rektangulära tunnbröd


Blanda alla ingredienserna, smaka av med salt, peppar, citron och dill. Låt stå i kylen ett par timmar. Bred på tunnbröden strax innan servering, rulla från kortsidan och skär ett par centimeter tjocka skivor.

14 dec. 2006

Angelägen undersökning


Vilken av följande luciasånger tycker du bäst om?
Sankta lucia, ljusklara hägring...
Staffan var en stalledräng, vi tackom...
Så mörk är natten i midvintertid...
Lusse lella, lusse lella...
Godermorgon mitt herrskap, här kommer lussebrud...
Free polls from Pollhost.com

Chokladtryffel med saffran och chili


Vi ville prova att göra chokladgodis med chili och hittade det här receptet på tasteline.

½ chili
1 g saffran
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk honung
1 msk råsocker
200 g mörk choklad (70 %)
25 g smör

Hacka chilin grovt, använd även kärnorna. Koka upp grädde med chili, saffran, honung och råsocker. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter. Koka upp grädden igen. Sila och häll grädden över chokladen, hackad i småbitar. Tillsätt smöret och blanda väl medan chokladen smälter. Låt svalna i kylskåp. Istället för att rulla kulor och vända dem i kakao valde vi att spritsa chokladmassan i ischokladformar.

Receptet gav cirka 30 små tryfflar som blev goda och kändes lyxiga. Till nästa gång tar vi kanske lite mer chili och lite mindre saffran.

13 dec. 2006

Julkortstomte



Det går nog inte att tillverka sina egna julkort på ett mycket enklare sätt…

12 dec. 2006

Ilex

En snygg juldekoration är de här kvistarna av Ilex decidua eller Possumhaw holly som är en sorts järnek. Hos vår närmaste blomsteraffär kostar en stor kvist cirka 80 kr.

Tillägg: På Hötorget betalade vi 25 kr för en kvist i samma storlek...

11 dec. 2006

Kumquat

Ett enkelt sätt att skapa julstämning är att sticka kryddnejlikor i de här små söta frukterna. De passar bra i en skål eller utspridda på matbordet. Det är också fint att hänga upp dem - gör en ögla av ett sidenband och fäst med en knappnål.

10 dec. 2006

Saffransbröd

Häromdagen bakade vi saffransbullar med mandelmassafyllning. Vi gjorde dubbel sats av nedanstående recept och fick av det ut fyra längder och drygt fyrtio bullar.

Här kommer det ursprungliga receptet som är avsett att räcka till 35 stycken kusar och kommer från Arlas kokbok. Vi gillar det verkligen eftersom bullarna blir saftiga och väldigt gula!

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella mager
2 påsar saffran, ca 1 g
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran (som mortlats tillsammans med en sockerbit), socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till 35 kusar, Lägg dem på plåtar och garnera med russin. Låt jäsa 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter och låt svalna på galler under bakduk.

Istället för att göra kusar gjorde vi bullar på samma sätt som man gör kanelbullar fast med en mandelmassafyllning (500g riven mandelmassa, två äggvitor och lite vatten). Denna använde vi även till längderna som vi rullade ihop precis som till bullarna. Sedan lade vi rullen på plåten och klippte snitt i den. Både längderna och bullarna strödde vi pärlsocker på. Längderna fick vara inne i ugnen ca 30 minuter i lite lägre temperatur än bullarna som vi gräddade enligt receptet.

9 dec. 2006

Senap

Jag vill tipsa om den godaste senapen till julbordet. Den heter Stark senap och finns hos P&B i Hötorgshallen. De har även andra sorters senap och en väldigt god hjortronsylt.

Vilken senap tycker ni bäst om?

8 dec. 2006

Julklappsetikett

Mer papperspyssel! Här är en etikett som man kan fästa i snöret på en julklapp och skriva en liten hälsning på (eller ett rim…). Vi har använt ett ganska tjockt papper och tunn guldsytråd. Klicka på bilden så syns det bättre.