19 dec. 2006
E-julkort
skrivet av sofie kl 09:52 24 kommentarer
18 dec. 2006
Ny julmusik
Morgonpasset i P3 har en jullåtsgala till vilken de har bett ett antal artister att skriva nya jullåtar. Bland dessa utses sedan en vinnare. Vi röstar (vilket man kan göra från och med imorgon) på Timo Räisänens ”Sexteen Merry Christmases” som får många bonuspoäng av oss för klockorna. Lyssna här!
Hos buzz. hittade vi att man kan ladda ner en fin jullåt gratis – ”Christmas reindeer” med The Knife!
skrivet av sofie kl 11:01 2 kommentarer
17 dec. 2006
Chilinötter
2 tsk chilipulver
1 tsk kajennpeppar
1 tsk kanel
2 msk socker
2 tsk salt
1 äggvita
5 dl cashewnötter
Blanda kryddorna och den lätt uppvispade äggvitan i en bunke och smaka av om det är salt och starkt nog. Blanda i nötterna och bred ut på en bakplåtsklädd plåt. Rosta i 200 grader i ca 15-20 minuter. Rör om någon gång under tiden.
skrivet av emelie kl 13:42 0 kommentarer
kategori: recept
Tändsticksaskar


skrivet av sofie kl 10:01 1 kommentarer
kategori: julklappstips, pyssel
15 dec. 2006
Laxrullar
en bit rökt lax (ca 300 gram) skuren i små bitar
200 gram färskost (typ philadelphia)
2 msk finhackad rödlök
ca 1 dl hackad dill (kan vara fryst)
saften av ca 1 klyfta citron
salt
svartpeppar
6-7 rektangulära tunnbröd
Blanda alla ingredienserna, smaka av med salt, peppar, citron och dill. Låt stå i kylen ett par timmar. Bred på tunnbröden strax innan servering, rulla från kortsidan och skär ett par centimeter tjocka skivor.
skrivet av emelie kl 11:43 8 kommentarer
kategori: recept
14 dec. 2006
Chokladtryffel med saffran och chili
Hacka chilin grovt, använd även kärnorna. Koka upp grädde med chili, saffran, honung och råsocker. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter. Koka upp grädden igen. Sila och häll grädden över chokladen, hackad i småbitar. Tillsätt smöret och blanda väl medan chokladen smälter. Låt svalna i kylskåp. Istället för att rulla kulor och vända dem i kakao valde vi att spritsa chokladmassan i ischokladformar.
Receptet gav cirka 30 små tryfflar som blev goda och kändes lyxiga. Till nästa gång tar vi kanske lite mer chili och lite mindre saffran.
skrivet av emelie kl 08:26 1 kommentarer
kategori: recept
13 dec. 2006
12 dec. 2006
Ilex

Tillägg: På Hötorget betalade vi 25 kr för en kvist i samma storlek...
skrivet av emelie kl 11:48 0 kommentarer
kategori: julshopping
11 dec. 2006
10 dec. 2006
Saffransbröd

Här kommer det ursprungliga receptet som är avsett att räcka till 35 stycken kusar och kommer från Arlas kokbok. Vi gillar det verkligen eftersom bullarna blir saftiga och väldigt gula!
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella mager
2 påsar saffran, ca 1 g
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran (som mortlats tillsammans med en sockerbit), socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till 35 kusar, Lägg dem på plåtar och garnera med russin. Låt jäsa 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter och låt svalna på galler under bakduk.
Istället för att göra kusar gjorde vi bullar på samma sätt som man gör kanelbullar fast med en mandelmassafyllning (500g riven mandelmassa, två äggvitor och lite vatten). Denna använde vi även till längderna som vi rullade ihop precis som till bullarna. Sedan lade vi rullen på plåten och klippte snitt i den. Både längderna och bullarna strödde vi pärlsocker på. Längderna fick vara inne i ugnen ca 30 minuter i lite lägre temperatur än bullarna som vi gräddade enligt receptet.
skrivet av sofie kl 09:16 1 kommentarer
kategori: recept
9 dec. 2006
Senap

Vilken senap tycker ni bäst om?
skrivet av emelie kl 11:45 0 kommentarer
kategori: julmat
8 dec. 2006
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)