21 dec. 2006

Julpraliner

Här kommer recept på två sorters praliner som vi inte kan vara utan på julen. De är enkla att göra men ser proffsiga ut - en kombination vi gillar!

Fikonkonfekt

½ kg mandelmassa
250 g fikon
¾ dl whiskey
300 g blockchoklad

Det enklaste är att mala fikonen och mandelmassan i en kvarn om man har en sådan. Annars går det säkert bra att mixa fikonen i en mixer, riva mandelmassan och blanda i. Tillsätt whiskeyn och rulla cirka 70 små bollar. Blöt händerna med kallt vatten emellanåt så klibbar det inte så mycket. Smält blockchoklad över vattenbad, gärna i en halvdjup tallrik ovanpå en kastrull. Doppa bollarna, lyft upp dem med gafflar och lägg på bakplåtspapper att stelna – gärna i ett lite svalt rum eller skafferi.

Schubertbollar

1/3 paket odense nougat
300 g blockchoklad

julmarsipan

Julmarsipan
20 gram smör
½ dl vatten
½ dl vetemjöl
200 gram mandelmassa
3 dl (180 g) florsocker

Smält smöret i en kastrull, häll i vatten och mjöl och rör/vispa tills det blir en liten degklump. Låt svalna i kylen och riv sedan ner den tillsammans med mandelmassan. Tillsätt florsockret och mixa ihop. Eventuellt kan det behövas en matsked vatten för att den ska bli till en smidig massa. Skär nougaten i små russinstora bitar, cirka 50 stycken, och rulla dem till bollar. ”Klä in” de små bollarna med lite marsipan och rulla dem jämna. Doppa i blockchoklad som ovan och låt svalna. Avsluta med att pudra lite kakao över dem genom en sil eller tekula.

Så här såg det ut när vi doppade våra bollar!

1 kommentar:

Hanna o Jan sa...

Hej å vad gott det låter! Det måste vi hem och prova. Hälsningar från Jan och Hanna som är hemma hos Inger och testar datorn...