10 dec. 2006

Saffransbröd

Häromdagen bakade vi saffransbullar med mandelmassafyllning. Vi gjorde dubbel sats av nedanstående recept och fick av det ut fyra längder och drygt fyrtio bullar.

Här kommer det ursprungliga receptet som är avsett att räcka till 35 stycken kusar och kommer från Arlas kokbok. Vi gillar det verkligen eftersom bullarna blir saftiga och väldigt gula!

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella mager
2 påsar saffran, ca 1 g
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran (som mortlats tillsammans med en sockerbit), socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till 35 kusar, Lägg dem på plåtar och garnera med russin. Låt jäsa 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter och låt svalna på galler under bakduk.

Istället för att göra kusar gjorde vi bullar på samma sätt som man gör kanelbullar fast med en mandelmassafyllning (500g riven mandelmassa, två äggvitor och lite vatten). Denna använde vi även till längderna som vi rullade ihop precis som till bullarna. Sedan lade vi rullen på plåten och klippte snitt i den. Både längderna och bullarna strödde vi pärlsocker på. Längderna fick vara inne i ugnen ca 30 minuter i lite lägre temperatur än bullarna som vi gräddade enligt receptet.

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra