1 dec. 2006

Mammas goda vörtbröd

Det här vörtbrödet är nästan det viktigaste på vårt julbord. Eller som Ernst har sagt; "Jag är i alla fall av den uppfattningen att en buffé blir aldrig bättre än sitt bröd".

100 g smör eller margarin
1 flaska julmust 33 cl
1 flaska porter 33 cl
75 g jäst
1 dl honung
1 dl mörk sirap
1 ½ msk salt
1 ½ msk mald ingefära
3 msk malda pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
2 dl russin
2 ¼ - 2 ½ l rågsikt

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt julmust och porter värm till 37 grader. Blanda med jäst, honung, sirap, salt, kryddor och russin. Arbeta in mjölet ordentligt. Låt jäsa i en timme. Knåda och forma till två runda bröd. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 175 grader i cirka en timme.


Bild lånad från ica.se

Inga kommentarer: