25 nov. 2006

Marmelad

Hos farmor har vi alltid fått den godaste apelsinmarmeladen. När vi var små hände det ibland att vi fick göra som hon och farfar och bre den på pepparkakan! Receptet är Hirams. Vi ville försöka att göra vår egen men insåg vi när vi skulle sätta igång att den tog hela tre dagar att göra. Vi hade bråttom så det fick bli Citrusmarmelad från Vår kokbok istället. Den blev också god men för er som har tid att vänta på den bästa marmeladen kommer här Hirams recept.

Engelsk apelsinmarmelad

1 kg citrusfrukt av valfri sort varav minst två citroner
1 liter kokande vatten

Dag 1
Skär all frukt så tunnt som möjligt och lägg i en kastrull. Spara kärnorna i en liten skål vid sidan om. Häll det kokande vattnet över båda. Lägg på lock och låt stå till nästa dag.

Dag 2
Koka fruktmassan i 30 minuter med kärnorna i en sil eller nätpåse. Lägg på locket igen och låt stå till nästa dag.

Dag 3
Mät fruktmassan och ta 5 dl socker per halvliter fruktmassa. Rör i sockret medan marmeladen kokar upp tills det har smält. Koka marmeladen till den geléar sig kring kastrullens kanter och gör ett marmeladprov för att se om den är klar. Provet gör du genom att kyla ett fat, hälla upp lite marmelad och dra en ränna genom marmeladen med fingret. Om den inte flyter ihop igen är den färdig, annars måste den koka lite till.


Recept från Hirams bästa recept av Märit Huldt 1979

Inga kommentarer: