
30 nov. 2006
Servettring

29 nov. 2006
28 nov. 2006
Snöspel?

Bild lånad från Pluto produkter.
27 nov. 2006
Konservburkslyktor

Kokböcker

Anna och Fanny Bergenström har kommit med en ny bok, Under valnötsträdet som har en trevlig kapitelindelning efter deras favoritingredienser. De har också skrivit Vinterns goda ting som är en väldigt mysig bok med recept och pysseltips från senhöst till nyår. Tyvärr verkar den inte finnas i handeln längre men går att låna på många bibliotek.
Vilka kokböcker önskar ni er? Och vilka kan ni tänka er att ge bort i julklapp?
26 nov. 2006
25 nov. 2006
Marmelad

Engelsk apelsinmarmelad
1 kg citrusfrukt av valfri sort varav minst två citroner
1 liter kokande vatten
Dag 1
Skär all frukt så tunnt som möjligt och lägg i en kastrull. Spara kärnorna i en liten skål vid sidan om. Häll det kokande vattnet över båda. Lägg på lock och låt stå till nästa dag.
Dag 2
Koka fruktmassan i 30 minuter med kärnorna i en sil eller nätpåse. Lägg på locket igen och låt stå till nästa dag.
Dag 3
Mät fruktmassan och ta 5 dl socker per halvliter fruktmassa. Rör i sockret medan marmeladen kokar upp tills det har smält. Koka marmeladen till den geléar sig kring kastrullens kanter och gör ett marmeladprov för att se om den är klar. Provet gör du genom att kyla ett fat, hälla upp lite marmelad och dra en ränna genom marmeladen med fingret. Om den inte flyter ihop igen är den färdig, annars måste den koka lite till.
Recept från Hirams bästa recept av Märit Huldt 1979
24 nov. 2006
Tilltugg
Receptet till den här goda röran har jag fått från min kompis Maria. Har inte provat den till glögg men jag tror på kombinationen!
ett paket philadelphia eller liknande färskost
en halv finhackad rödlök
en liten burk svart kaviar
ev salt och peppar
en halv finhackad rödlök
en liten burk svart kaviar
ev salt och peppar
Blanda och låt stå i kylen ett par timmar. Bred på små salta kex eller låt gästerna göra det själva.
Andra tilltugg jag skulle vilja smaka; Abbas laxrullar, Pelles Gorgonzolatryffel och Coops oststänger.
23 nov. 2006
Fikon

I oktober hälsade jag på en kompis i Italien där jag fick smaka på säsongens första torkade fikonen. Här hemma har jag hittat nästan lika goda på saluhallen och nu börjar de runda paketen dyka upp i mataffärerna. Mina fikon är slut för tillfället men när lagret är påfyllt kanske jag provar Arlas recept på Fikon i balsamkaramell.
Bild från nutsonline.com
Bild från nutsonline.com
22 nov. 2006
Makalösa
Ja, de heter faktiskt så! Namnet syftar nog både på smaken och hur enkla de är att göra. Vi brukar göra dom till jul men egentligen passar de närsomhelst. Receptet kommer från Vår kokbok.

100 g korinter
200 g smör
1 ½ dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst. Bland övriga ingredienser och rör ner i smeten. Eller använd matberedare men spar då korinterna och arbeta in dom för hand. Rulla cirka 60 bollar och lägg på bakplåtsklädda plåtar, 20 på varje. Tryck ut till tunna kakor och grädda 5-8 minuter i 175 grader.
Bild: coop.se

100 g korinter
200 g smör
1 ½ dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst. Bland övriga ingredienser och rör ner i smeten. Eller använd matberedare men spar då korinterna och arbeta in dom för hand. Rulla cirka 60 bollar och lägg på bakplåtsklädda plåtar, 20 på varje. Tryck ut till tunna kakor och grädda 5-8 minuter i 175 grader.
Bild: coop.se
21 nov. 2006
Papperpapperpapperpapper

Om man vill göra egna julkort som dom vi har visat här i bloggen kan det vara roligt att använda lite finare papper. Därför tänkte vi dela med oss av tips på butiker som vi har besökt. Som bas passar Ordning&Redas enfärgade, kvadratiska kort. Guldpappret till julkulan på kortet nedan kommer ifrån Jordi på Hornsgatan och en liknande trevlig butik är Pappersbutiken nära Odenplan som har fina mönstrade papper. Bilden ovan kommer från Ljunggrens papper i Gamla stan där man också kan köpa lyxiga presentpapper till julklapparna.
18 nov. 2006
Julkula

17 nov. 2006
Glöggpremiär

Tips på glöggtilltugg går det även att hitta hos Annas pepparkakor. Getost, aprikoser, hasselnötter och honung på en fullkornspepparkaka låter ju inte helt fel...
Bild lånad från Blossa.
15 nov. 2006
Lyxpepparkakor

På besök i Göteborg fick vi för flera år sedan smaka några mycket eftertraktade pepparkakor från Göteborgs pepparkaksbageri. Så populära att de hade beställts flera månader i förväg. De var ovanligt goda med en gammaldags smak av citrus, men tanken på att de kanske var så goda just för att de var så eftertraktade höll sig kvar. Idag hittade jag dem på Stockhome i Stockholm och var tvungen att undersöka hur det egentligen låg till (det var så jag motiverade kakburksköpet på 195 kr i alla fall). Nu har jag smakat men är fortfarande osäker. För när man har betalat nästan två kronor per kaka kanske man inte kan tillåta sig att tycka annat än att de är fantastiska?
Vill ni också prova så är orderboken för i år tyvärr redan full. Mottagningen av beställningar börjar i juli och det brukar bara ta några dagar innan det är fulltecknat. Hoppet står till att de som har beställt inte hämtar sina ordrar eftersom dessa säljs i butiken i Örgryte strax före julafton. Då är det kö innan de har öppnat, så det gäller att komma i tid. Eller hitta andra ställen som säljer kakorna som jag gjorde.
14 nov. 2006
Turkiska fetaostknyten

Här kommer tips på ett snyggt och gott glöggtilltugg som är lite salt och syrligt. Det är ganska pilligt att göra men imponerar garanterat på gästerna! Receptet ger cirka 24 små rullar.
¼ pkt fryst filodeg
ca 1 l olja till pensling och fritering
200 g fetaost
1 ½ dl hackad persilja
svartpeppar
ca 1 l olja till pensling och fritering
200 g fetaost
1 ½ dl hackad persilja
svartpeppar
Mosa samman persilja och fetaost. Tillsätt peppar efter smak. Tina filodegen och skär i kvadrater, ca 10x10 cm. Lägg dem i en fuktig handduk och ta fram en i taget. Pensla ett filodegsark med olja och lägg 1/2 msk fyllning på och vik ihop till ett knyte. Jag vek dem som vårrullar eftersom det är viktigt att de inte går upp när de friteras. Hetta upp oljan i en vid hög panna. Se till att pannan är tillräckligt varm, då blir rullarna klara fort och går inte lika lätt sönder. Fritera dem någon minut tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper. De går bra att göra dagen före och värmas i ugnen strax före servering (200° C i 5 minuter).
Bild och recept från Buffé nr 11 2001, sid 16
13 nov. 2006
Bokmärken

10 nov. 2006
Glöggost

Glöggsäsongen närmar sig (eller har kanske redan börjat för vissa?) och lagom till den lanserar Kvibille glögg som säsongens smak på sin cheddar och ädelost. Man kan ju tycka att det mesta "julas" till med saffran, pepparkaks- och glöggkryddor nuförtiden men det här låter som en ovanligt god idé tycker jag. Vi har inte hunnit prova ostarna ännu men något vi har testat och kan rekommendera är ett ljuvligt knäckebröd med havssalt som borde passa bra att lägga osten på. Brödet heter Vilmas Råg och är så gott att det egentligen inte behöver pålägg.
9 nov. 2006
Ny julkortsidé
Här har jag klistrat upp fyra utklippta julklappsdelar på ett färgat papper och lämnat glipor emellan för att paketet ska få snören. Sedan har jag klippt ut den färdiga julklappen och klistrat den på ett Ordning & Reda-kort. Själv var jag tvungen att först göra en mall av ett paket för att få till formen…
8 nov. 2006
Bubbel
När vintern kom på besök i förra veckan passade vi på att prova den här väldoftande klumpen. En bit av den söndersmulad i ett varmt bad gav massor av skum och en doft inte helt olik den man får av att baka kakan vi skrev om nedan. Bubbelbiten finns att köpa på Lush där de kallar den Christmas kisses.
Mormors mormors pepparkaka
Idag bjuder vi på ett riktigt gammalt släktrecept på mjuk pepparkaka som man egentligen kan göra året runt. Receptet är för två avlånga formar som på bilden och blir faktiskt bäst om grädden är sur. Den här gången orkade vi inte vänta på att den skulle surna utan tog hälften grädde och hälften gräddfil. Det gick också bra.
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
6 dl socker
2,5 dl smält smör
3 tsk kanel
3 tsk kardemumma
3 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
3 dl sur vispgrädde
6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver
4 ägg
6 dl socker
2,5 dl smält smör
3 tsk kanel
3 tsk kardemumma
3 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
3 dl sur vispgrädde
Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan de tre delarna. Fördela i två smorda formar och grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i cirka 1 timme. Tidsangivelsen i receptet känns inte helt exakt så håll koll när kakorna har släppt kanten och prova med sticka att de verkligen är klara.
Ny reflexbrosch

Här är en annan variant på en reflexbrosch där jag har använt reflexbandets fulla bredd och inte klippt det i smalare remsor som på den andra broschen.
6 nov. 2006
Brända blandade nötter
I helgen provade vi Johanna Westmans nötrecept ur nya amelia Jul 2006 som faktiskt redan finns i handeln. Drygt 7 dl nötter lät mycket tyckte vi men efter att några skänkts bort i små askar och vi själva provsmakat lite grann (eller ja, det blev kanske en hel del..) så återstår det bara några ensamma nötter i skålen. Ett bra betyg! Det enda som kan invändas är att de blir lite väl söta att ha som glöggtilltugg men då kan man dra ner en deciliter på sockret och lägga till ½ tsk kardemumma så blir det Leilas birdi-nam-nam partynötter istället! På en av våra favoritbloggar hittar ni annan variant.
Reflexbrosch

1 nov. 2006
Glassig nyhet

Om en vecka är det premiär för Mc Flurry pepparkaka på McDonalds! Det är Annas Pepparkakor som gästspelar fram till mitten av januari och vi tycker att det låter som en lyckad kombination.
Känns väntan lång finns det julsmakande glassar ett tillgå på andra håll. Till exempel har GB utvecklat två varianter av klassikern Sandwich som de kallar pepparkaka respektive lussebulle. För ett mer exklusivt alternativ rekommenderas Lejonet och Björnen som även de har både pepparkaka och saffran i sitt sortiment. Eller prova att göra din egen!
Känns väntan lång finns det julsmakande glassar ett tillgå på andra håll. Till exempel har GB utvecklat två varianter av klassikern Sandwich som de kallar pepparkaka respektive lussebulle. För ett mer exklusivt alternativ rekommenderas Lejonet och Björnen som även de har både pepparkaka och saffran i sitt sortiment. Eller prova att göra din egen!