24 dec. 2006
23 dec. 2006
22 dec. 2006
Tomatsill med oliver

2 burkar matjessill
1-2 gula lökar i fina ringar
oliver
Marinad
2 dl tomatketchup
2 msk vinäger
4 msk strösocker
salt + grovstött vitpeppar
6 msk majsolja
Varva sill, lök och oliver i kruka eller glasskål. Blanda ihop ketchup, vinäger, socker och kryddor. Tillsätt olja i fin stråle under omrörning. Häll marinaden över sillen och låt dra i kylen i några timmar.
2 msk vinäger
4 msk strösocker
salt + grovstött vitpeppar
6 msk majsolja
Varva sill, lök och oliver i kruka eller glasskål. Blanda ihop ketchup, vinäger, socker och kryddor. Tillsätt olja i fin stråle under omrörning. Häll marinaden över sillen och låt dra i kylen i några timmar.
21 dec. 2006
Julpraliner
Fikonkonfekt
½ kg mandelmassa
250 g fikon
¾ dl whiskey
300 g blockchoklad
Det enklaste är att mala fikonen och mandelmassan i en kvarn om man har en sådan. Annars går det säkert bra att mixa fikonen i en mixer, riva mandelmassan och blanda i. Tillsätt whiskeyn och rulla cirka 70 små bollar. Blöt händerna med kallt vatten emellanåt så klibbar det inte så mycket. Smält blockchoklad över vattenbad, gärna i en halvdjup tallrik ovanpå en kastrull. Doppa bollarna, lyft upp dem med gafflar och lägg på bakplåtspapper att stelna – gärna i ett lite svalt rum eller skafferi.
Schubertbollar
1/3 paket odense nougat
300 g blockchoklad
julmarsipan
½ kg mandelmassa
250 g fikon
¾ dl whiskey
300 g blockchoklad
Det enklaste är att mala fikonen och mandelmassan i en kvarn om man har en sådan. Annars går det säkert bra att mixa fikonen i en mixer, riva mandelmassan och blanda i. Tillsätt whiskeyn och rulla cirka 70 små bollar. Blöt händerna med kallt vatten emellanåt så klibbar det inte så mycket. Smält blockchoklad över vattenbad, gärna i en halvdjup tallrik ovanpå en kastrull. Doppa bollarna, lyft upp dem med gafflar och lägg på bakplåtspapper att stelna – gärna i ett lite svalt rum eller skafferi.
Schubertbollar
1/3 paket odense nougat
300 g blockchoklad
julmarsipan
Julmarsipan
20 gram smör
½ dl vatten
½ dl vetemjöl
200 gram mandelmassa
3 dl (180 g) florsocker
Smält smöret i en kastrull, häll i vatten och mjöl och rör/vispa tills det blir en liten degklump. Låt svalna i kylen och riv sedan ner den tillsammans med mandelmassan. Tillsätt florsockret och mixa ihop. Eventuellt kan det behövas en matsked vatten för att den ska bli till en smidig massa. Skär nougaten i små russinstora bitar, cirka 50 stycken, och rulla dem till bollar. ”Klä in” de små bollarna med lite marsipan och rulla dem jämna. Doppa i blockchoklad som ovan och låt svalna. Avsluta med att pudra lite kakao över dem genom en sil eller tekula.

20 dec. 2006
Drömskinka
Det kanske känns avlägset att tänka på de dagar när julmaten inte känns lika lockande längre men när de kommer har vi det bästa receptet för att ta vara på överbliven julskinka. Det är Hirams recept Drömskinka.
12 skivor julskinka (beroende på storlek och tjocklek)
madeira, portvin eller sherry
4 dl grädde (eller matlagningsgrädde och lite mjöl)
3 msk tomatpuré eller chilisås
1 tsk curry
Marinera skivorna i vinet, vi brukar föredra madeira, i några timmar. Smörj en ugnsfast form och lägg i skivorna. Blanda grädde, tomatpuré och curry och häll det över skinkan. Sätt in i ugnen - 45 minuter i 200 grader. Ris och sallad är gott till.
12 skivor julskinka (beroende på storlek och tjocklek)
madeira, portvin eller sherry
4 dl grädde (eller matlagningsgrädde och lite mjöl)
3 msk tomatpuré eller chilisås
1 tsk curry
Marinera skivorna i vinet, vi brukar föredra madeira, i några timmar. Smörj en ugnsfast form och lägg i skivorna. Blanda grädde, tomatpuré och curry och häll det över skinkan. Sätt in i ugnen - 45 minuter i 200 grader. Ris och sallad är gott till.

Bilden är lånad från scan.se
19 dec. 2006
E-julkort
18 dec. 2006
Ny julmusik
Morgonpasset i P3 har en jullåtsgala till vilken de har bett ett antal artister att skriva nya jullåtar. Bland dessa utses sedan en vinnare. Vi röstar (vilket man kan göra från och med imorgon) på Timo Räisänens ”Sexteen Merry Christmases” som får många bonuspoäng av oss för klockorna. Lyssna här!
Hos buzz. hittade vi att man kan ladda ner en fin jullåt gratis – ”Christmas reindeer” med The Knife!
17 dec. 2006
Chilinötter
2 tsk chilipulver
1 tsk kajennpeppar
1 tsk kanel
2 msk socker
2 tsk salt
1 äggvita
5 dl cashewnötter
Blanda kryddorna och den lätt uppvispade äggvitan i en bunke och smaka av om det är salt och starkt nog. Blanda i nötterna och bred ut på en bakplåtsklädd plåt. Rosta i 200 grader i ca 15-20 minuter. Rör om någon gång under tiden.
Tändsticksaskar


15 dec. 2006
Laxrullar
en bit rökt lax (ca 300 gram) skuren i små bitar
200 gram färskost (typ philadelphia)
2 msk finhackad rödlök
ca 1 dl hackad dill (kan vara fryst)
saften av ca 1 klyfta citron
salt
svartpeppar
6-7 rektangulära tunnbröd
Blanda alla ingredienserna, smaka av med salt, peppar, citron och dill. Låt stå i kylen ett par timmar. Bred på tunnbröden strax innan servering, rulla från kortsidan och skär ett par centimeter tjocka skivor.
14 dec. 2006
Chokladtryffel med saffran och chili
Hacka chilin grovt, använd även kärnorna. Koka upp grädde med chili, saffran, honung och råsocker. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter. Koka upp grädden igen. Sila och häll grädden över chokladen, hackad i småbitar. Tillsätt smöret och blanda väl medan chokladen smälter. Låt svalna i kylskåp. Istället för att rulla kulor och vända dem i kakao valde vi att spritsa chokladmassan i ischokladformar.
Receptet gav cirka 30 små tryfflar som blev goda och kändes lyxiga. Till nästa gång tar vi kanske lite mer chili och lite mindre saffran.
13 dec. 2006
12 dec. 2006
Ilex

Tillägg: På Hötorget betalade vi 25 kr för en kvist i samma storlek...
11 dec. 2006
10 dec. 2006
Saffransbröd

Här kommer det ursprungliga receptet som är avsett att räcka till 35 stycken kusar och kommer från Arlas kokbok. Vi gillar det verkligen eftersom bullarna blir saftiga och väldigt gula!
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella mager
2 påsar saffran, ca 1 g
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran (som mortlats tillsammans med en sockerbit), socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till 35 kusar, Lägg dem på plåtar och garnera med russin. Låt jäsa 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter och låt svalna på galler under bakduk.
Istället för att göra kusar gjorde vi bullar på samma sätt som man gör kanelbullar fast med en mandelmassafyllning (500g riven mandelmassa, två äggvitor och lite vatten). Denna använde vi även till längderna som vi rullade ihop precis som till bullarna. Sedan lade vi rullen på plåten och klippte snitt i den. Både längderna och bullarna strödde vi pärlsocker på. Längderna fick vara inne i ugnen ca 30 minuter i lite lägre temperatur än bullarna som vi gräddade enligt receptet.
9 dec. 2006
Senap

Vilken senap tycker ni bäst om?
8 dec. 2006
7 dec. 2006
Julkortsidéer
Nu är det ju snart dags att skicka iväg julkort! Här är två idéer som kanske kan inspirera ifall man vill göra sina egna kort. Det ena är väldigt lätt att tillverka och det andra lite pilligare. Till det grå kortet har jag klippt ut ”spetsar” i ett ganska tjockt bronsigt papper. Det blir även fint att kombinera två färger, till exempel varannan röd, varannan chockrosa… Till det andra kortet har jag gått loss med en papperskniv i rött papper för att få ett träd att framträda när jag sedan klistrade upp det på ett svart kort. Prickarna är hålslaget bronsigt papper.
6 dec. 2006
Nötmaränger med mörk muscovado
De här marängerna passar bra till en citrussallad på till exempel blodapelsin och grapefrukt.
1 ½ dl valnötter eller hasselnötter
3 äggvitor
1 ½ dl socker
½ dl mörkt muscovadosocker
1 ½ dl valnötter eller hasselnötter
3 äggvitor
1 ½ dl socker
½ dl mörkt muscovadosocker
Hacka nötterna i matberedare tills de är lite halvgrova. Bred ut på en tallrik så att de torkar lite.
Vispa vitorna till mjukt skum. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills marängmassan är glansig och skålen kan vändas upp och ned.
Blanda muscovadosockret med nötterna och vänd försiktigt ned i marängmassan. Klicka ut 16 maränger på en plåt och grädda i 100 grader i ca 1 timme och 20 minuter. Ha gärna ugnsluckan på pytteglänt de sista 20 minuterna.
Recept från Gourmet nummer 6/2003
Recept från Gourmet nummer 6/2003
5 dec. 2006
Julrim

Är man däremot fantastisk på att rimma bör man ju utnyttja detta och ställa upp i någon av alla de rimtävlingar som pågår just nu! Här är länkar till några av dessa:
Juldekoration

3 dec. 2006
Svartvinbärsglögg
4 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 dl äppeljuice
4 dl vatten
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
4 kryddnejlikor
Häll allt i en kastrull. Koka upp, låt svalna och sila.
2 dl äppeljuice
4 dl vatten
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
4 kryddnejlikor
Häll allt i en kastrull. Koka upp, låt svalna och sila.
Glöggtester

Blossa 06 är nästan slut. Vilka sorter återstår då att välja mellan? Expressen, Tasteline och Sydsvenskan har testat och det enda som är säkert är att åsikterna om hur glögg ska smaka går isär! Vi har smakat Blossa 06 och tyckte att den var riktigt god, inte så annorlunda som tidigare år men med en frisk och inte alltför söt smak. De glöggtester som gav Blossa 06 höga betyg tyckte också om Dufvenkrooks Original som nog blir den vi provar nästa gång. De mest kontroversiella sorterna, med både höga och låga betyg, var Blossas starkvinsglöggar spetsade med rom respektive cognac och Dufvenkrooks vaniljglögg som Expressen tyckte smakade kaksmet (!).
Bild från expressen.se
1 dec. 2006
Mammas goda vörtbröd
Det här vörtbrödet är nästan det viktigaste på vårt julbord. Eller som Ernst har sagt; "Jag är i alla fall av den uppfattningen att en buffé blir aldrig bättre än sitt bröd".
100 g smör eller margarin
1 flaska julmust 33 cl
1 flaska porter 33 cl
75 g jäst
1 dl honung
1 dl mörk sirap
1 ½ msk salt
1 ½ msk mald ingefära
3 msk malda pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
2 dl russin
2 ¼ - 2 ½ l rågsikt
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt julmust och porter värm till 37 grader. Blanda med jäst, honung, sirap, salt, kryddor och russin. Arbeta in mjölet ordentligt. Låt jäsa i en timme. Knåda och forma till två runda bröd. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 175 grader i cirka en timme.
Bild lånad från ica.se
100 g smör eller margarin

1 flaska julmust 33 cl
1 flaska porter 33 cl
75 g jäst
1 dl honung
1 dl mörk sirap
1 ½ msk salt
1 ½ msk mald ingefära
3 msk malda pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
2 dl russin
2 ¼ - 2 ½ l rågsikt
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt julmust och porter värm till 37 grader. Blanda med jäst, honung, sirap, salt, kryddor och russin. Arbeta in mjölet ordentligt. Låt jäsa i en timme. Knåda och forma till två runda bröd. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 175 grader i cirka en timme.
Bild lånad från ica.se